Economic - Scris de , Monday, 21 September 2020 10:32 - 0 comentarii

Analiză Saxo Bank: saudiții vorbesc despre petrol, care crește în preț

De Ole Hansen

Director strategie mărfuri, Saxo Bank

Indicele de mărfuri Bloomberg, care urmărește un coș de mărfuri importante din energie, metale și agricultură, s-a tranzacționat în creștere pentru prima dată de ceva săptămâni încoace. Un dolar mai slab, cumpărarea continuă de futures pentru majoritatea cerealelor din SUA și o creștere a prețului produselor petroliere produse de Arabia Saudită, împreună cu optimismul economic chinez au contribuit la susținerea unei săptămâni de câștiguri pe scară largă în toate cele trei sectoare. Aurul s-a tranzacționat destul de pasiv cu comercianții „algo” care sunta cum pe val, lucru care, deocamdată, a dus la o corelație pozitivă neobișnuit de ridicată cu mișcările din indicele S&P 500.

Aurul și argintul s-au tranzacționat mai sus săptămâna trecută, în ciuda unei căderi pe la mijlocul săptămânii, după ce FOMC nu a oferit nimic nou, iar acțiunile americane au refuzat sprijinul. În timp ce Fed a promis rate scăzute pe mai mult de trei ani, reacția inițială pe piață cu acțiuni mai slabe în preț și un dolar mai puternic a creat unele îngrijorări cu privire la faptul că truse de scule a Fed a început să fie cam goală, cu elementul surpriză care… nu mai există.

Într-o actualizare recentă, am descris aurul ca fiind pasiv, deoarece mișcările sale reflectă cele observate în acțiunile de pe bursa americană. Lipsa aportului proaspăt din obligațiuni și dolar a însemnat că sistemele algoritmice de tranzacționare, de multe ori corelate cu tranzacționările între piețe, s-au mutat pe scaunul de lideri, creând astfel o corelație neobișnuit de pozitivă între aur și acțiuni. Corelațiile funcționează ca o strategie de tranzacționare la un anumit moment. Având în vedere acest lucru, direcția pe termen foarte scurt poate fi dictată de piața de valori.

Cu toate acestea, perspectivele noastre pe termen lung rămân cu ochii pe sprijin. Combinația dintre protecția împotriva inflației care atrage cererea, perspectivele pentru un dolar mai slab și punctele de vedere pozitive cu privire la momentul în care un vaccin împotriva Covid-19 va deveni disponibil – un amestec prea optimist. Având în vedere aceste evoluții și potențialul pentru o perioadă electorală din SUA foarte „urâtă”, ne menținem perspectivele bullish pentru aur. Între timp, pe termen scurt, performanța acțiunilor mega-cap americane și dolarul dețin cheia direcției. Drept urmare, este probabil ca perioada de consolidare de două luni să fie prelungită în continuare.

Petrolul a găsit o portiță după recenta corecție accentuată și a crescut apropape până la tendința care prevalase din iunie. Stimularea redresării au fost datele economice optimiste din China și SUA, cei mai mari consumatori din lume, împreună cu o îmbunătățire generală a apetitului de risc după ce mega-caps americane au găsit sprijin.

Cea mai importantă a fost însă intervenția verbală puternică a ministrului saudit al energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, în urma întâlnirii OPEC+. El a deschis ședința cu o condamnare puternică a membrilor care încearcă să scape cu pomparea de prea mult țiței. El a mers mai departe în timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri cu un jurnalist, avertizând vânzătorii short să nu conteste determinarea Regatului spunând: „Mă voi asigura că oricine joacă pe această piață să sufere serios”.

Deși este potențial un semn de frustrare că reducerea producției OPEC+ nu a reușit încă să redea o recuperare puternică, ministrul a încercat, de asemenea, să prevină creșterea vânzărilor în lipsă pe fondul a ceea ce OPEC, IEA și BP numesc o recuperare fragilă a cererii într-un moment cu capacitate de rezervă foarte mare. Din iulie, când datele fundamentale, dar nu și prețul, au început să slăbească, pozițiile pe țiței short deținute de fondurile speculative în WTI și țiței Brent s-au dublat la peste 235 de milioane de barili.



Comentariile sunt inchise.

Divertisment - Feb 22, 2023 11:08 - 0 comentarii

FilmBox+ lansează „canalele inteligente”!  

Mai multe în secţiunea Divertisment


Utilitar - Aug 1, 2022 9:15 - 0 comentarii

Eurowag lansează soluția mobilă EW Pay

Mai multe în secţiunea Utilitar


Sport - Oct 21, 2010 8:59 - 0 comentarii

Rezultatele UEFA Champions League

Mai multe în secţiunea Sport