Sănătate - Scris de , Thursday, 29 April 2021 10:39 - 0 comentarii

Radioterapia performantă poate învinge astăzi chiar și temutele metastaze

Cum a evoluat acest tratament oncologic de la marcaje desenate pe pielea pacienților pentru ghidare și până la aparatele care “văd” tumorile în timp real

50-60% dintre toți pacienții diagnosticați cu cancer vor avea nevoie de radioterapie la un moment dat în evoluția bolii lor. Este o parte esențială a tratamentului oncologic și poate fi utilizată fie ca tratament primar, fie pentru a completa celelalte opțiuni de tratament, cum ar fi intervenția chirurgicală și chimioterapia. Tratamentul cu radiații este nedureros, neinvaziv și durează doar câteva minute pe sesiune. Cum anume ucide radiația tumorile? Prof. Dr. Ufuk Abacıoğlu, expert al spitalului ACIBADEM Altunizade din Turcia, explică: „Radiațiile afectează ADN-ul celulelor tumorale. Asta știam de mulți ani și putem provoca unele daune ADN-ului. Putem să concentrăm radiația doar asupra masei tumorale și să deteriorăm celulele tumorale, iar în cele din urmă tumora se poate micșora și dispărea. Este un fel de reacție în lanț care începe cu radiația. Acesta este efectul fizic, chimic și biologic al radiațiilor care determină dispariția tumorilor. Dar, recent, am constatat că nu este doar deteriorarea ADN-ului asupra celulelor tumorale; există și un efect la nivel vascular. Putem, de asemenea, să distrugem vasele care hrănesc celulele tumorale”.

Și așa a prins viață radiochirurgia stereotactică numită și radioterapie stereotactică. Un tip de radioterapie cu precizie chirurgicală, așa cum îi spune și numele. Un efect de bisturiu prin iradiere precisă. 

“Provoacă un efect ablativ, deci este ca un efect chirurgical sau bisturiul chirurgului. Este o iradiere foarte precisă, concentrăm doza doar către celulele tumorale și avem apoi o reducere foarte rapidă a dozei în jurul zonei țintă, care cauzează mai puțin rău țesutului normal, dar are un efect foarte mare asupra celulelor tumorale ”, subliniază Profesorul Abacıoğlu.

Despre puterea radioterapiei moderne vorbește foarte bine cazul recent al unui pacient venit din străinătate la ACIBADEM, în Istanbul, cu un cancer pulmonar extins și peste 15 metastaze cerebrale. În țara sa natală i s-a spus că nici măcar nu are nevoie de biopsie din cauza stadiului avansat și a șanselor de supraviețuire foarte scăzute. „Am văzut pacientul, într-adevăr avea mai mult de 15 metastaze cerebrale, unele dintre ele mai mari de 3 cm și avea o masă mare tumorală în plămâni. Am făcut o biopsie și am început să facem iradiere în creier, radioterapie. Biopsia ne-a arătat ca un subtip de cancer pulmonar ar răspunde la terapiile țintite. Acestea sunt molecule inteligente care au fost dezvoltate în ultimii ani. Acum, au trecut mai bine de 2 ani și îl urmărim în continuare: fără metastaze cerebrale, el a răspuns complet la tratament. Uneori, el dezvoltă metastaze osoase și aplicăm radiochirurgie stereotactică, doar iradiere focală în 1 sau 3 sau 5 fracții și aceasta dispare. Continuăm, de asemenea, cu același tratament țintit, cu posibilitatea tratamentului cu radiații. ”

Radioterapia poate fi aplicată cu două scopuri principale: distrugerea completă a celulelor canceroase, care se numește radioterapie curativă, sau ameliorarea simptomelor în stadiul avansat al bolii, denumită radioterapie paliativă. Progresele recente au adus noi opțiuni pentru pacienții cu cancer, inclusiv pentru cei cu cancere metastatice. Prof. Ufuk Abacıoğlu detaliază: „În ultimii ani avem o nouă definiție. În trecut, obișnuiam să numim stadiul 4 cancerul „metastatic”: o perioadă de timp în care aplicam doar tratamente paliative. Nu am vrut să oferim tratamente radicale precum chirurgia și tratamentul cu radiații ablative; am vrut doar să reducem, de exemplu, durerea metastazelor osoase sau să ameliorăm simptomele metastazei cerebrale. Dar, în zilele noastre, îi numim pe unii pacienți „oligometastatici”. Asta înseamnă că avem un cancer primar, de exemplu, la plămâni, dar doar câteva metastaze, una sau două sau trei metastaze în creier, o metastază în glanda suprarenală – atunci numim acest pacient „oligometastatic”. Și tratăm acest pacient cu o tratamente pe care noi le numim radicale pentru că intenția e clară – vrem să vindecăm acești pacienți. Când administrezi tratamente ablative la nivel local, cum ar fi intervenția chirurgicală sau radioterapia stereotactică pentru acești pacienți, studiile au arătat că trăiesc mult mai mult decât ceilalți pacienți cu cancer metastatic”, explică Profesorul Abacıoğlu, medic cu peste 25 de ani experiență în radioterapie.

Profesorul Abacıoğlu, recunoscut la nivel internațional pentru performanțele sale profesionale, își amintește că la începutul carierei se ghida în radioterapie doar prin marcajele făcute pe pielea pacienților. Acum, aparatele de radioterapie văd tumorile în timp real pe durata tratamentului. 

“Îmi amintesc că, în trecut, ne ghidam doar după marcajele pe care le făceam pe pielea pacienților și nu puteam să facem simulări de tratamente în domeniul radioterapiei. Când eram rezident, obișnuiam să tratăm pacienții cu dispozitivele Cobalt-60. Au o singură sursă de radioactivitate într-un singur dispozitiv și noi ofeream tratamente în multe zone. Am avut doar imagistică cu raze X și vedeam cancerul pulmonar doar… aproximativ. Și apoi ne gândeam că există o tumoră, deci ar putea exista niște ganglioni limfatici afectați, așa că tratam tumora principală și profilactic celelalte zone. Desigur, vă puteți imagina, am avut o mulțime de efecte secundare.”

Unul dintre cele mai recente progrese în tehnologia radioterapiei este dispozitivul MR Linac care combină imagistica RMN și acceleratorul liniar într-o singură mașină. „A fost un dispozitiv revoluționar pentru noi, deoarece are trei avantaje principale. RMN-ul este foarte util pentru a vedea țesuturile moi din corp. Imagistica bazată pe CT sau pe raze X este foarte utilă pentru oase, dar pentru a vedea țesuturile moi MR Linac este mult mai eficientă. Al doilea avantaj al MR Linac este oportunitatea de a adapta planurile de tratament și de a trata pacienții ținând cont de anatomia tumorii la zi. Iar al treilea este că putem vedea tumora în timp ce o tratăm. Acest lucru nu este posibil cu alte tehnologii”, precizează expertul ACIBADEM.

Despre Acibadem

Acibadem Hospitals Group este cel mai apreciat furnizor de servicii medicale private în Turcia încă din 1991 și face parte dintr-o rețeaua mondială International Healthcare Holdings, al doilea lanț de servicii medicale din lume. Acibadem furnizează servicii comprehensive de diagnostic și tratament angajând profesioniști din domeniul sănătății de cel mai înalt calibru, folosind tehnologie medicală de ultimă oră și funcționând la standarde medicale acreditate la nivelul excelenței. Mii de români merg an de an la spitalele Acibadem, în special în centrele oncologice, cardiologice, de fertilitate, de medicină sportivă și de transplant. Comentariile sunt inchise.

Politic - Nov 21, 2017 11:18 - 0 comentarii

Cele trei opțiuni ale Angelei Merkel

Mai multe în secţiunea Politic


Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii

Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine

Mai multe în secţiunea Social


Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii

5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!

Mai multe în secţiunea Timp liber