Economic - Scris de , Wednesday, 25 August 2021 9:03 - 0 comentarii

Sfaturi Saxo Bank pentru investitorii în energie: transformarea ‘verde’ se întâmplă

de Peter Garnry, șef strategie acțiuni Saxo Bank

Transformarea ecologică se întâmplă pretutindeni și e un subiect important pe piețe. Dar cum ar trebui, ca investitor, să te expui sectorului energiei verzi?

Cred că răspunsul scurt este să avem o diversificare. Ca orice industrie, este destul de dificil să alegi nu numai cea mai bună tehnologie, ci și câștigătorul pe termen lung. Este realizabil, dar necesită multă muncă și uneori trebuie să vă schimbați opinia în timp, pe măsură ce sentimentul se schimbă.

Practic, aveți două opțiuni pentru a obține un portofoliu diversificat în sector: fie mergeți cu un ETF, care acoperă energia regenerabilă, cum ar fi iShares Global Clean Energy. Cealaltă opțiune este să aveți o sursă de inspirație, de exemplu coșul nostru de „transformare verde”. Acesta din urmă necesită ceva mai multă muncă și este demn de remarcat faptul că definiția noastră despre transformarea verde este puțin mai largă decât energia pur verde.

Cum definim „acțiunile verzi”?

Definiția cheie este să aflăm dacă o acțiune anume are un impact net pozitiv asupra mediului. Trăim într-o lume în care ne îndreptăm spre o emisie netă zero de carbon în jurul anului 2050/2060, în funcție de țara la care te uiți. Pentru ca o acțiune să fie verde, trebuie să aibă un impact pozitiv asupra acestui obiectiv. În coșul nostru de transformare verde, avem și companii care lucrează cu ceea ce ați putea numi servicii de mediu. Acestea ar putea fi companii care ajută la curățarea apei, reciclarea anumitor materiale, din care credem că beneficiază planeta – și mai avem, desigur, companii care produc o energie cu emisii reduse de carbon, cum ar fi eoliană, solară etc.

De ce sectorul energiei verzi a evoluat mai prost decât combustibilii fosili în 2021?

În primul rând, dacă privim spre ultimii doi ani, atunci energia verde depășește omologii săi fosili. Discrepanța conform căreia, în 2021, pe de o parte, avem un puternic impuls al companiilor de a deveni ecologice și, pe de altă parte, un sector de transformare ecologică care are o performanță mai slabă decât acțiunile tradiționale de energie ar trebui privită ca o perioadă de tranziție pe termen scurt mai mult decât ca o tendință. Anul trecut a fost anul progresului major pentru sectorul energiei verzi, care s-a tradus în evaluări mai mari, în timp ce criza COVID-19 a avut un impact negativ sever asupra industriei petroliere. Aceasta a însemnat că, până în 2021, am avut o industrie a petrolului și a gazului care era subevaluată și o industrie ecologică care era supraevaluată. Adăugați la aceasta creșterea prețurilor mărfurilor în 2021, care au afectat producția de infrastructură de energie verde, cum ar fi turbine eoliene și panouri solare cu costuri mai mari de intrare, atunci aveți rețeta pentru energia „neagră” care o depășește pe cea verde, chiar dacă există un mare impuls pentru a deveni ecologic. Acești factori vor dispărea de-a lungul timpului și, prin urmare, acest lucru nu ar trebui să fie văzut mai mult decât o lovitură tehnică pe termen scurt.

Ar trebui să acordăm prioritate acțiunilor de energie verde?

Așa cum am menționat, nu există nimic care să sugereze că a deveni mai ecologică devine mai puțin important pentru lumea din jurul nostru, așa că sectorul energiei verzi va fi în continuare unul dintre cei mai mari factori financiari creștere în viitorul previzibil.

În general, care sunt avantajele și dezavantajele investițiilor în acțiuni de energie verde?

Avantajul istoric pentru sectorul energiei verzi este că fiecare mare salt din istoria umană recentă a fost declanșat de inovația care a ajuns la unele dintre cele mai mari industrii din lume. Credem că, în viitor, unele dintre cele mai mari companii din lume vor fi cele care vor rezolva provocările de mediu cu care se confruntă planeta noastră. La fel cum cele mai mari companii din prezent au fost jucători și inovatori cheie în industria tehnologiei informației, a tehnologiei mobile, a energiei și a transporturilor. Ori de câte ori omenirea s-a confruntat cu o provocare, cineva a venit cu soluții și a făcut bani din aceasta.

Devine dificil să investiți în sectorul energiei verzi atunci când fie doriți să mergeți foarte specific pe o tehnologie, fie aveți un orizont de timp scurt. Există o mulțime de surse de energie diferite care ar putea câștiga cursa: eoliană, solară, hidro sau chiar nucleară sau de fuziune, dar este foarte greu să prevezi azi ce tehnologii vor fi câștigătoare. În același timp, am văzut bule de energie verde izbucnind, de exemplu în 2007/2008 și acest lucru se va întâmpla din nou. Prin urmare, sectorul energiei verzi este într-adevăr o industrie în care diversificarea și un orizont lung vor aduce beneficii investitorilor.



Comentariile sunt inchise.

Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii

5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!

Mai multe în secţiunea Timp liber


Politic - Nov 21, 2017 11:18 - 0 comentarii

Cele trei opțiuni ale Angelei Merkel

Mai multe în secţiunea Politic


Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii

5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate

Mai multe în secţiunea Sănătate