Sănătate - Scris de Newzilla, Friday, 21 October 2022 9:41 - 0 comentarii
Cancerul la copii: cele mai frecvente tipuri, explicate de un medic cu peste 2.000 de pacienți tratați
Copiii sunt viitorul nostru, este firesc să ne dorim tot ceea ce este mai bun pentru ei. O știe orice părinte: avem momente bune și mai puțin bune cu ei, în goana vieții. Iar în categoria celor mai puțin bune intră și momentele de boală, cu care se confruntă orice copil și care înseamnă griji imense, nopți nedormite și multe emoții. În vreme ce majoritatea bolilor trec rapid, tratamentul altor afecțiuni poate fi destul de dificil. Cancerele, care se numără printre acestea din urmă, pot fi acum pe deplin vindecate datorită diagnosticării precoce și a unor metode de tratament extrem de eficiente. Dar cumpoate face un copil cancer când viața lui e abia la început?
“Răspunsul la această întrebare este neclar. Sunt cei care văd asta ca pe un pur ghinion. Se crede că aceste cancere pot apărea din cauze genetice. Studiile științifice au arătat că unele tipuri de cancer sunt cauzate de defecte de fuziune ale genelor. Cu toate acestea, cauzele multor tipuri de cancer nu au fost pe deplin elucidate”, spune Prof. Dr. Funda Corapcioglu, specialist ACIBADEM în oncologie pediatrică cu peste 25 de ani de experiență și peste 2.000 de pacienți tratați, lider al echipei care tratează cancerele infantile din cadrul ACIBADEM Healthcare Group.
Prof. Corapcioglu enumeră principalele tipuri de cancer întâlnite la copiii cu vârste cuprinse între 0-18 ani și insistă pe următoarea informație: șansa de a detecta complet și cu acuratețe cancerele într-un stadiu incipient și de a le elimina complet este mult mai mare decât la adulți.
“Dintre cancere, întâlnim leucemia ca fiind cea mai frecventă în copilărie. Leucemiile – un cancer al sângelui – reprezintă 20% din cancerele infantile. Atunci când la copii sunt detectate paloare, slăbiciune, oboseală, vânătăi inexplicabile și roșeață, trebuie consultat un medic pentru a verifica valorile sanguine. Este necesar să consultați un medic și dacă se detectează o umflătură neașteptată în orice parte a corpului, în special în zonele gâtului, axilelor și inghinale ale copiilor. Această umflătură poate fi cauzată de o afecțiune inflamatorie a ganglionilor limfatici. Dacă această umflătură nu este cauzată de inflamație, ar trebui investigată pentru limfom. Limfomul este cancerul ganglionilor limfatici și este cel mai frecvent cancer la copil după leucemie”, explică Prof. Corapcioglu.
Din păcate, vedem și tumori cerebrale în copilărie. Tumora pe creier ocupă locul al treilea în rândul cancerelor pediatrice.
“O creștere a presiunii intracraniene este suspectată la copiii care se trezesc cu dureri de cap dimineața și vărsă în pat chiar înainte de a se trezi. La acești pacienți, circumferința capului poate fi crescută față de normal. Acești copii pot cădea adesea în timp ce aleargă și se joacă. Familiile ar trebui să fie vigilente și să trateze serios aceste momente. Când se întâlnesc aceste situații, trebuie consultat un medic. Un alt cancer obișnuit din copilărie care progresează insidios și poate fi găsit doar întâmplător este neuroblastomul. Această tumoare, care se dezvoltă în abdomen, crește lent, în timp, și acoperă cavitatea abdominală. La copii, poate provoca uneori simptome precum dureri abdominale, pierderea poftei de mâncare și slăbiciune. Deoarece se dezvoltă neobservat, poate metastaza și în țesuturile din jur. Neuroblastoamele pot fi adesea depistate, deși târziu, datorită simptomelor cauzate de metastaze. De exemplu, neuroblastomul se poate răspândi la coloana vertebrală la copiii care nu vor să calce în picioare sau nu vor să meargă. Sau dacă s-a răspândit la glanda suprarenală, poate provoca palpitații și transpirație excesivă”, declarăexperta Acibadem în oncologie pediatrică.
Cea mai mare diferență a cancerului la copil față de adult este că tumorile progresează mai repede la copii, dar răspunsul la tratament este, de asemenea, mult mai bun. Principalele modalități de tratament sunt chimioterapia, chirurgia și radioterapia.
„Există o mulțime de evoluții în tehnicile de chirurgie și radioterapie în ultimii 20 de ani. Transplantul de celule stem este, de asemenea, printre progresele importante. Pe de altă parte, există noi agenți și scheme de tratament în chimioterapie aplicate copiilor. Dezvoltarea cea mai semnificativă din ultimii 5 ani este chimioterapia țintită care vizează semnalele emise de tumori și celulele lor și le omoară. Aceasta este o abordare foarte nouă în oncologie”, spune Prof. Funda Corapcioglu care crede că, în viitor, chimioterapia nu va fi doar țintită împotriva tumorilor, ci și foarte personalizată în funcție de caracteristicile pacientului, cum ar fi metabolismul, imunitatea și genetica.
În prezent, rata medie de supraviețuire a cancerului la copil este de aproximativ 70%.
“Unele tumori cerebrale adânc înrădăcinate prezintă încă o provocare și astfel ratele de supraviețuire în tratamentul tumorilor cerebrale sunt între 50 și 60%. În schimb, pentru unele limfoame în stadiu incipient rata de vindecare depășește 90%”, precizează experta ACIBADEM.
Deoarece cancerele din copilărie sunt relativ rare, părinții ar trebui să se adreseze centrelor medicale cu experiență care oferă cele mai recente tratamente pentru rezultate mai bune.
- Cum au modelat alegerile din SUA performanța pieței în istoria modernă
- Cum să acționezi în condiții dificile de piață: sfaturi de la Saxo Bank
- Furtuna perfectă lovește piața: ce urmează
- Surpriză în clasamentul celor mai vândute mașini electrice online în România!
- Impactul TollRO asupra companiilor de logistică: o analiză Eurowag
- Eurowag lansează o rețea selectivă: „Eurowag Prime Network”, 70 de stații de alimentare cu carburanți situate pe coridoarele centrale de transport din Europa
- Portofoliul dumneavoastră de investiții poate face față noilor provocări geopolitice?
- Perspectiva Saxo pentru T2 „2024: Anul irosit”
- Taxa europeană, deja în Slovacia
- Femeile și investițiile: avem nevoie de o demistificare, pentru șanse mai mari pentru femei
- Saxo Bank anunță rezultatele pe 2023
Ultima oră - Apr 25, 2024 11:16 - 0 comentarii
Portofoliul dumneavoastră de investiții poate face față noilor provocări geopolitice?
Mai multe în secţiunea Ultima oră
- Unitatea de bord a Eurowag oferă acum servicii europene de taxare electronică în Spania și Portugalia
- Un nou jucător pe piață: Cebia verifică istoricul mașinilor rulate
- Redeschiderea economiilor și China aduc moderația în tranzacționarea acțiunilor din industria de gaming
- Povestea unui miracol în vremea pandemiei, la ACIBADEM
- ACIBADEM lucrează la 6 studii medicale pentru COVID-19, inclusiv găsirea unui vaccin și a unui tratament eficient care folosește anticorpii celor infectați și vindecați
Economic - Oct 10, 2024 10:27 - 0 comentarii
Cum au modelat alegerile din SUA performanța pieței în istoria modernă
Mai multe în secţiunea Economic
- Cum să acționezi în condiții dificile de piață: sfaturi de la Saxo Bank
- Furtuna perfectă lovește piața: ce urmează
- Perspectiva Saxo pentru T2 „2024: Anul irosit”
- Femeile și investițiile: avem nevoie de o demistificare, pentru șanse mai mari pentru femei
- Saxo Bank anunță rezultatele pe 2023
Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii
Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor
Mai multe în secţiunea Internaţional
- Serviciile digitale vor economisi timp și bani pentru transportatori
- Statele Unite: a venit sfârșitul democraților?
- Juho Wallenius – noul șef al departamentului de marketing Eurowag
- Istituto Europeo di Design: România este o sursă incredibilă de tineri designeri talentați, inovație și creativitate!
- The little boy who introduced Syrian children to chess: 10-YEAR-OLD ALP MADE TURKEY PROUD BY WINNING AN AWARD!