Internaţional - Scris de , Wednesday, 10 November 2021 9:01 - 0 comentarii

Statele Unite: a venit sfârșitul democraților?

de Christopher Dembik, șeful analizei macro, Saxo Bank

Cursa pentru postul de guvernator al Virginiei a fost văzută ca un referendum pentru primul an de mandat al președintelui Joe Biden. În acest stat, Biden a câștigat cu 10 puncte la alegerile prezidențiale din 2020. Guvernatorul democrat în exercițiu Ralph Northam a fost susținut de administrația democrată. A pierdut împotriva unui candidat republican începător, Glenn Youngkin, care a avut grijă să nu se desprindă de acceptarea sprijinului fostului președinte Donald Trump, evitând în același timp îmbrățișarea deplină a stilului său.

Aceasta este o lovitură pentru Biden, ale cărui ratinguri bune au scăzut în ultimele luni după retragerea dezastruoasă din Afganistan, inflația vertiginoasă și agenda legislativă care s-a blocat în Congres. Datele istorice sugerează că partidul unui președinte nou ales va pierde ceva putere în alegerile intermediare care urmează. Dar să ne așteptăm ca  alegerile intermediare din 2022 să fie o înfrângere mai gravă pentru democrați decât cred ei.

Ce s-a întâmplat?

În New Jersey, guvernatorul democrat în exercițiu, Phil Murphy, a câștigat alegerile împotriva fostului parlamentar de stat republican Jack Ciattarelli. Cursa trebuia să fie mai ușoară pentru democrați. New Jersey este o fortăreață tradițională democrată. Dar sprijinul pentru democrați a scăzut considerabil în zona rurală de sud a statului, care de obicei votează masiv pentru partid. Acesta este un semnal de alarmă înaintea alegerilor intermediare din 2022.

Într-un alt bastion democrat, Virginia, guvernatorul democrat în exercițiu, Ralph Northman, a pierdut împotriva unui candidat republican începător. Este pentru prima dată când se întâmplă din 2009. Guvernatorul a fost susținut de Biden și de toată instituția Partidului Democrat. Rezultatul este brutal.

Republicanii au obținut un număr istoric de voturi pentru candidații la tribunal din Pennsylvania. Apropierea de Trump nu a fost necesară pentru a câștiga. Acest lucru contează foarte mult pentru alegerile „midterm”. Alegătorii vor alege anul viitor un nou guvernator și un nou senator american pentru acest stat.

Președinții sunt, de obicei, „protejați” la alegerile intermediare

Democrații au respins rezultatele alegerilor. Ei au spus că partidul unui președinte nou ales de obicei se descurcă prost la alegerile care au urmat, inclusiv la jumătatea mandatului. Asta este adevărat. De obicei, se întâmplă indiferent ce face sau nu partidul. Din 1862, care marchează începutul duopolului republican-democrat, au avut loc 40 de alegeri pentru Camera Reprezentanților. Partidul Președintelui a pierdut mandate în 37 din aceste 40 de alegeri – adică 93% din timp. Există câteva excepții: 1934, 1998 și 2002. La aceste alegeri, partidul președintelui a câștigat locuri în Camera Reprezentanților. Fenomenul a fost explicat parțial prin realinierea partizană. Popularitatea președintelui nu schimbă cu nimic lucrurile. Unii dintre cei mai populari președinți au pierdut alegerile intermediare: Dwight Eisenhower (1958), John F. Kennedy (1962) și Ronald Reagan (1986), de exemplu. Locurile pierdute pot ajunge până la 127 (1894). Dar, de cele mai multe ori, sunt sub 50. În opinia noastră, dacă nu există o întorsătură majoră a evenimentelor, este clar că democrații vor pierde controlul asupra Congresului și al unei majorități relativ la mijlocul mandatului, în 2022. Să ne așteptăm la o înfrângere brutală.

Dar problemele Partidului Democrat sunt mai vechi și adânc înrădăcinate

Democrații pot trasa noi limite de circumscripție electorală și pot facilita exercitarea dreptului de vot. Acest lucru ar putea fi de ajutor. Dar nu va fi suficient.

Există, în principal, trei probleme:

Mesajele confuze duc la alegători confuzi. Democrații sunt profund împărțiți în ceea ce privește agenda economică a lui Biden, în special pachetul de beneficii de siguranță și programele climatice de 1,75 trilioane de dolari.

Nu există lideri evidenti pentru anii următori. Președinta Camerei, Nancy Pelosi, are 82 de ani. Vicepreședintei, Kamala Harris, îi lipsesc calitățile de lider. Steaua în devenire a Partidului Democrat, noul primar ales al New York-ului, Eric Adams, trebuie mai întâi să demonstreze că este capabil să guverneze și să își îndeplinească promisiunile electorale înainte de a se gândi la următorul pas în carieră.

Cei mai liberali din cadrul Partidului nu s-au arătat interesați în a răspunde nevoilor curtatului alegător midterm. Acest argument este prezentat de David Shor, un guru al datelor și fost angajat al campaniei prezidențiale Obama din 2012. El o numește „problema privilegiată a colegiului democraților”. În opinia sa, tinerii foarte progresiști ​​și motivați ideologic sunt suprareprezentați în nucleul infrastructurii Partidului Democrat. Aceștia au o influență semnificativă asupra mesajelor și deciziilor politice. Ei promovează războiul cultural și mesajele radicale privind problemele sociale în loc să vorbească despre probleme care contează pentru alegătorii moderati pe care partidul trebuie să-i câștige pentru a-și asigura majoritățile guvernamentale la Washington. Ce se va întâmpla dacă partidul nu se distanțează de cultura anulării și woke movement? Probabil că va pierde teren pentru o lungă perioadă de timp în rândul alegătorilor moderati. Democrații vor pierde alegerile prezidențiale din 2024 dacă „cel mai bun dușman al lor”, fostul președinte Donald Trump, este candidatul republican. Shor este mai direct: democrații vor fi puși la pământ.



Comentariile sunt inchise.

Divertisment - Feb 22, 2023 11:08 - 0 comentarii

FilmBox+ lansează „canalele inteligente”!  

Mai multe în secţiunea Divertisment


Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii

Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine

Mai multe în secţiunea Social


Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii

Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor

Mai multe în secţiunea Internaţional