Sănătate - Scris de Newzilla, Tuesday, 22 March 2022 11:05 - 0 comentarii
Ce face diferența în tratamentul cancerului în 2022
Terapiile țintite, imunoterapia și abordarea multidisciplinară au transformat cancerul într-o boală care se vindecă, nu doar se tratează
Cancerul nu mai înseamnă o condamnare în zilele noastre, progresele din medicină făcând ca anumite tipuri de cancer să fie nu doar tratate, ci și vindecate. Terapiile țintite, imunoterapia, precum și abordarea multidisciplinară a unui caz de cancer – mai mulți specialiști care lucrează în același spital reuniți într-o comisie oncologică – au schimbat radical șansele pacienților care suferă de cancer.
Pentru un tratament de succes al cancerului, nu este suficient să ai un aparat de ultimă generație sau un medic renumit. Este o cerință, dar pur și simplu nu este suficient. Ceea ce contează cu adevărat pentru un pacient este să obțină diagnosticul corect și să primească tratamentul potrivit la momentul potrivit. Tratamentul personalizat începe cu diagnosticarea cancerului, urmată de gradarea și stadializarea efectuate prin testele de patologie și imagistică. Gradarea arată diferențierea celulelor tumorale: cât de asemănătoare sau diferite de celulele normale ale corpului sunt acestea. Stadializarea, pe de altă parte, evaluează prezența celulelor tumorale în alte părți ale corpului.
De asemenea, tratamentul poate fi personalizat în funcție de tipul specific de cancer și de caracteristicile genetice ale pacientului. „În oncologie, medicina de precizie este în prezent în centrul atenției, așa că încercăm să tratăm cancerul cât mai specific posibil cu tratamentul țintit. O nouă generație de medicamente inteligente poate ataca ținte specifice situate pe sau în celulele tumorale. Spre deosebire de chimioterapia convențională care afectează unele celule sănătoase împreună cu cele canceroase, tratamentul țintit urmărește să vizeze în mod specific celulele tumorale. Este folosit mai ales în cazurile de cancer pulmonar, cancer de sân, gastrointestinal și alte tipuri de cancer”, explică Prof. Dr. Ozlem Er, Șefă a Departamentului de Oncologie Medicală de la Universitatea Acibadem.
Imunoterapia este un alt domeniu nou în oncologia medicală, care vizează celulele imune din organism și le face să atace celulele canceroase în modul în care luptă împotriva virușilor și bacteriilor. Prof. Dr. Ozlem Er de la spitalul Acibadem ne lămurește: „Celulele imune sunt războinicii noștri, soldații noștri în organism. Atacă celulele tumorale. La un pacient cu cancer sunt de obicei afectate și încercăm să le activăm, astfel încât aceste celule să atace celulele tumorale. Acesta este un fel de întărire a imunității.” Imunoterapia este, de obicei, administrată ca tratament intravenos și a început să fie utilizată în urmă cu câțiva ani în melanoamele maligne (cancer de piele) și cancerul pulmonar mai întâi. „Astăzi, imunoterapia poate fi aplicată în aproape toate tipurile de cancer, dar ar trebui să verificăm câteva caracteristici ale tumorii; apoi planificăm un tratament personalizat pentru fiecare pacient”, adaugă prof. Er. Efectele secundare ale imunoterapiei sunt în mare parte legate de imunitate și sunt diferite de chimioterapia tradițională. Experta explică: „Nu vedem căderea părului, de exemplu. Dar vedem unele efecte secundare ale pielii, cum ar fi erupția cutanată acneiformă sau mâncărimea pielii. Putem observa unele tulburări legate de sistemul gastrointestinal; sau putem observa unele tulburări endocrine, cum ar fi probleme cu tiroida sau glandele suprarenale. Toate acestea sunt efecte secundare gestionabile, dar importante. Deci, medicul și centrul oncologic ar trebui să aibă foarte multă experiență în această chestiune.”
Abordarea multidisciplinară într-un centru oncologic complet este și ea crucială în lupta cu cancerul. Diagnosticul și tratamentul bolilor oncologice este un proces complex și necesită cunoștințe, experiență și tehnologie diverse. Un pacient cu cancer poate avea nevoie de un medic oncolog și radioterapie sau chirurgie și radioterapie. „Personalul care lucrează cu medicul oncolog este foarte important – asistenta, dieteticianul, asistentul social… Dacă aceste specialități sunt disponibile în același centru, acesta este un avantaj”, subliniază prof. Ozlem Er. Timpul este crucial în tratamentul cancerului, așa că dacă aveți toți experții care lucrează în echipă alături, îngrijirea medicală este coordonată fără probleme și fără întârziere.
În 2022 putem chiar îndrăzni să întrebăm care este cel mai… vindecabil cancer. “Cancerul care este depistat într-un stadiu incipient, indiferent de tipul său, este de obicei tratabil”, spune Prof. dr. Ozlem Er. Așadar, nu ratați controalele anuale și aveți grijă la unele semne alarmante. “Unele tipuri de cancer pot apărea în familii, altele pot fi sporadice, deci pot afecta orice pacient. Dacă există un caz de cancer în familia noastră, atunci ar trebui să verificăm dacă există o acumulare de cancere – de exemplu, cancer de sân la sora noastră și cancer de sân la mătușa sau mama noastră. Atunci este important, dacă în familie există același tip de cancer. Sau dacă există cancer la un pacient tânăr, adică mai mic de 50 de ani, atunci ar trebui să fim atenți și să mergem la medicul nostru generalist sau ar trebui să facem un consult genetic”, sfătuiește experta ACIBADEM.
În fiecare an, peste 50 000 de oameni din întreaga lume vin la spitalele ACIBADEM din Turcia, iar mare parte dintre ei sunt pacienți oncologici.
- Cum au modelat alegerile din SUA performanța pieței în istoria modernă
- Cum să acționezi în condiții dificile de piață: sfaturi de la Saxo Bank
- Furtuna perfectă lovește piața: ce urmează
- Surpriză în clasamentul celor mai vândute mașini electrice online în România!
- Impactul TollRO asupra companiilor de logistică: o analiză Eurowag
- Eurowag lansează o rețea selectivă: „Eurowag Prime Network”, 70 de stații de alimentare cu carburanți situate pe coridoarele centrale de transport din Europa
- Portofoliul dumneavoastră de investiții poate face față noilor provocări geopolitice?
- Perspectiva Saxo pentru T2 „2024: Anul irosit”
- Taxa europeană, deja în Slovacia
- Femeile și investițiile: avem nevoie de o demistificare, pentru șanse mai mari pentru femei
- Saxo Bank anunță rezultatele pe 2023
Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii
5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate
Mai multe în secţiunea Sănătate
- Expert de renume în oftalmologia pediatrică: de ce controlul vederii este esențial în primul an de viață și cum au crescut cazurile de strabism ce necesită operație, la copii, din cauza expunerii la ecrane
- Prof. Dr. Harzem Ozger: cum tratează în cadrul ACIBADEM tumorile osoase și de țesuturi moi
- O operație demnă de istoria medicinei salvează un băiețel cu o tumoră gigant la ACIBADEM
- Acibadem examinează și tratează tumorile cu o nouă radioterapie ghidată prin RMN
- Ce soluții există pentru cancerul de prostată descoperit în stadiu avansat
Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii
Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor
Mai multe în secţiunea Internaţional
- Serviciile digitale vor economisi timp și bani pentru transportatori
- Statele Unite: a venit sfârșitul democraților?
- Juho Wallenius – noul șef al departamentului de marketing Eurowag
- Istituto Europeo di Design: România este o sursă incredibilă de tineri designeri talentați, inovație și creativitate!
- The little boy who introduced Syrian children to chess: 10-YEAR-OLD ALP MADE TURKEY PROUD BY WINNING AN AWARD!
Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii
Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine
Mai multe în secţiunea Social
- Studenţii la medicină: România, au revoir!
- Cora face angajări!
- Sindicaliștii pichetează Guvernul și Ministerul Economiei
- Posibilă grevă la metrou
- Profesorii pleacă de la ore şi cer demisia lui Funeriu