Sănătate - Scris de , Thursday, 21 October 2010 11:19 - 0 comentarii

Femeile vor avea concediu de maternitate mai lung!

Eurodeputatii au votat o rezoluţie care stabileşte prelungirea concediului minim de maternitate de la 14 la 20 de săptămâni, cu plata a 100% din salariul ultimei luni lucrate sau media salariilor lunare, scrie Mediafax.

Membrii Parlamentului (mai exact 390 dintre ei, pentru că 192 au votat împotrivă şi 59 s-au abţinut) au hotărât că şase săptămâni din concediul de maternitate trebuie luate imediat după naştere. De asemenea, s-a stabilit şi acordarea unui concediu de paternitate, de cel puţin două săptămâni, plătit şi el la nivelul salariului.

Parlamentul European a adoptat şi amendamente care vor preveni concedierea femeilor însărcinate, de la începutul sarcinii şi până la şase luni de la sfârşitul concediului de maternitate. Se menţionează că femeile trebuie să aibă dreptul să se întoarcă la poziţia lor sau la un post echivalent – aceeaşi remuneraţie, aceeaşi categorie profesională şi aceleaşi atribuţii.

De asemenea, femeile însărcinate nu pot presta muncă de noapte sau ore suplimentare începând cu 10 săptămâni înainte de naştere şi nici pe durata perioadei de alăptare: acest lucru poate fi dăunător pentru mamă şi copil.

Propunerea legislativă are ca obiectiv fixarea de standarde minime la nivelul UE, dar statele membre pot introduce sau menţine reguli naţionale, dacă acestea sunt în favoarea mamelor.Comentariile sunt inchise.

Utilitar - Oct 21, 2010 9:07 - 0 comentarii

Trenuri blocate pe Valea Prahovei!

Mai multe în secţiunea Utilitar


Sănătate - Oct 22, 2021 10:43 - 0 comentarii

Chirurgia modernă pentru cancerele ginecologice: incizii invizibile, recuperare rapidă, riscuri reduse

Mai multe în secţiunea Sănătate


Divertisment - Jul 20, 2019 12:55 - 0 comentarii

Serviciile Film1 vor fi preluate de SPI International atât pe canalele analog, cât și în digital

Mai multe în secţiunea Divertisment