Sănătate - Scris de , Wednesday, 18 July 2018 15:48 - 0 comentarii

Expert ACIBADEM în urologie pediatrică: obezitatea și excesul de carne pot duce la apariția pietrelor la rinichi la copii

Excesul ponderal la copii și obezitatea sunt deja epidemie: numai în 2016, Organizația Mondială a Sănătății înregistra o cifră record de 41 de milioane de copii, cu vârstele sub 5 ani, care se confruntau cu un număr impresionant de kilograme în plus. În timp, acestea devin responsabile pentru o mulțime de afecțiuni cardiovasculare, metabolice, oncologice și chiar renale.

“Față de acum 30 de ani, diagnosticăm mult mai mulți calculi renali la copii ca urmare a schimbărilor survenite în regimul nostru alimentar: consumăm mult mai multă carne, luăm multe suplimente alimentare. De asemenea, numărul tot mai mare de copii care suferă de calculi renali este corelat și cu obezitatea de care suferă tot mai mult acești micuți”, avertizează medicul Selçuk Yücel, specialist cu experiență în tratarea afecțiunilor urologice la copii și sugari în cadrul ACIBADEM.

Calculii renali sau pietrele la rinichi apar mai ales dacă există o predispoziție genetică în familie spre acest tip de problemă medicală. Însă medicii menționează pe lângă genetică și dietele dezechilibrate, și alți factori de risc.

“Un nivel crescut de aciditate a dietei unui copil poate duce la formarea calculilor renali. Băuturile acidulate în exces cresc nivelul de aciditate din urină, iar cristalele de fosfați se acumulează sub formă de calculi. La fel, și un consum excesiv de proteine animale duce la creșterea acidității, terenul perfect de formare a calulilor renali, mai ales la băieți. De asemenea, hidratarea insuficientă cu apă în detrimentul consumului de sucuri acidulate poate crea condițiile perfecte pentru apariția calculilor renali”, completează specialistul.

Astfel, părinții trebuie să monitorizeze atent starea de sănătate a copiilor. Culoarea urinei este un indicator important al stării de sănătate și hidratare.

“Un adult ar trebui să consume cel puțin 3 litri de lichide pe zi. Iar copiii, mai ales băieții, trebuie să consume, în funcție de vârstă, minimum între 1 și 1,5 l de lichide pe zi. Vara, când corpul transpiră cantitatea trebuie să fie mai mare. Culoarea urinei este un bun indicator al nivelului de hidratare. Astfel, culoarea “galben” a urinei arată că organismul este deshidratat, iar în aceste condiții aportul de lichide trebuie crescut. Consumul zilnic de suc din două lămâi proaspăt stoarse nu doar că previne formarea calculilor renali, dar este benefic și pentru persoanele care deja au pietre la rinichi. Sucul de lămâie se poate adăuga în diverse preparate, dar trebuie să fie proaspăt”, adaugă pediatrul urolog Selçuk Yücel.

Părinții trebuie să fie extrem de atenți și când le dau copiilor suplimente alimentare și vitamine. O vizită la medic în prealabil îi poate scuti de neplăceri.

“Dacă în familie există persoane care au calculi renali, atunci copiii trebuie evaluați atent mai ales înainte de administrarea unui supliment cu calciu.Însă și la copiii care provin din familii unde nu există persoane care au calculi renali, suplimentele cu calciu trebuie administrate după o evaluare ecografică a aparatului urinar”, recomandă medicul din cadrul ACIBADEM.

Dacă există deja simptome ale prezentei calculilor precum urinarea frecventă, durerea la urinare, prezența sângelui în urină, culoarea modificată a urinei și durerile abdominale, atunci copiii trebuie evaluați metabolic. Calculii renali pot fi de mai multe tipuri și pot fi tratați prin medicație, intervenții endoscopice, chirurgie clasică sau ultrasunete.

“Putem recurge și la intervenții chirurgicale, dacă un calcul renal este mai mare de 6mm de exemplu. Dar decizia de a face intervenția clasică depinde de localizarea pietrei, iar noi o aplicăm mai ales în cazurile în care un calcul renal blochează anumite traiecte urinare. Există, de asemenea, și posibilitatea de a trata calculii prin litotriție, o metodă prin care calculii renali sunt sparți în bucăți mai mici care se elimină în mod natural. Putem face și intervenții endoscopice, fie prin incizii foarte mici, fie folosind chiar tractul urinar pentru a accesa zona afectată de calculi renali. Astfel, reușim să pătrundem cu instrumente foarte fine, să spargem pietrele care, astfel, se vor elimina natural. La ora actuală, facem mai multe intervenții minim invazive decât intervenții ample”, explică expertul ACIBADEM.

Dieta copiilor cu predispoziție către calculi renali trebuie elaborată de un medic. Excesul de carne trebuie eliminat, însă carne roșie, peștele și carnea de pasăre trebuie să rămână în dietă, într-o cantitate optimă, deoarece sunt considerate esențiale în procesul de creștere și dezvoltare a copiilor.Comentariile sunt inchise.

Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii

Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor

Mai multe în secţiunea Internaţional


Travel - Oct 19, 2010 15:50 - 0 comentarii

Low, low, low-cost…

Mai multe în secţiunea Travel


Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii

5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate

Mai multe în secţiunea Sănătate