Sănătate - Scris de , Monday, 21 September 2020 9:23 - 0 comentarii

Ce este nou în tratarea cancerului de sân – explicațiile unui expert internațional

Cum s-au schimbat etapele tratamentului, cum ajută chirurgia robotică, ce face radioterapia în doză unică

Cancerul de sân nu este o singură boală. Este un grup de boli, care afectează viața a 2,1 milioane de femei din lume în fiecare an. La fel cum nu există doi oameni la fel, nu există două tumori la fel. Punctul comun este că toate încep cu creșterea anormală și incontrolabilă a celulelor. Cu toate acestea, cancerele de sân pot începe din diferite părți ale sânului: canalele care transportă laptele către mamelon sau glandele care produc laptele matern sau alte țesuturi din sân. În plus, tumorile mamare diferă în ceea ce privește gradul, stadiul și starea receptorilor hormonali și fiecare dintre aceste diferențe afectează ratele de progresie și prognozele. De aceea, tratamentul cancerului de sân devine din ce în ce mai personalizat, pe măsură ce medicii învață mai multe despre boală.

Aproape 3.000 de pacienți din peste 20 de țări au ales în ultimii 5 ani ACIBADEM pentru tratamente împotriva cancerului de sân. Un caz dintre aceste câteva mii este, cu siguranță, aparte. O femeie de 41 de ani a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiul 2 în a 33-a săptămână de sarcină. După o evaluare amănunțită atât a mamei, cât și a fătului, un consiliu multidisciplinar a elaborat un plan de tratament și a început o schemă de chimioterapie înainte de naștere. Trei săptămâni mai târziu, pacienta a născut un copil sănătos și, trei luni după aceea, tumora ei a fost complet îndepărtată prin intervenția chirurgicală care a permis păstrarea sânilor. Astăzi, femeia nu mai are cancer și este mama fericită a doi copii. Cum a fost posibil acest caz, cum să se vindeci o pacientă însărcinată de cancer fără a afecta copilul?

Cel mai în măsură să răspundă este Prof. Dr. Cihan Uras, șeful Institutului Senologic ACIBADEM, a cărui echipă a conceput și efectuat tratamentul de succes. În cazul de față, pacienta a beneficiat de o nouă opțiune de tratament: chimioterapie înainte de operație. „Evităm începerea tratamentului cu intervenții chirurgicale în tumorile de stadiul 2 și mai mari, care sunt denumite cancer de sân local avansat. Unul dintre avantajele de a începe cu tratamentul medicamentos, care este chimioterapia, este posibilitatea ca natura procedurii chirurgicale care trebuie aplicată să se poată schimba în bine. De exemplu, intervenția chirurgicală pe un pacient cu cancer mamar local avansat, care implică și zona axilei, necesită eliminarea tuturor glandelor limfatice. Cu toate acestea, chimioterapia poate elimina cancerul din glande în stadiile incipiente ale bolii. Astfel, eliminăm complet riscul dezvoltării limfedemului în etapele ulterioare ale vieții pentru pacient. Aceasta este una dintre cele mai importante inovații din ultimii 3 sau 4 ani”, explică Profesorul Uras.

Cancerul de sân este probabil cea mai ”feminină” dintre toate bolile, afectând însăși esența unei femei, imaginea corpului și emoțiile ei. „Prima noastră alegere este întotdeauna operația de conservare a sânilor”, spune prof. Cihan Uras. Însă în unele cazuri, îndepărtarea întregului țesut mamar nu poate fi evitată. Acestea nu sunt neapărat doar cazuri avansate de cancer. De exemplu, îndepărtarea totală este necesară atunci când sunt detectate mai multe tumori la diferite locuri ale sânului, deși cancerul nu este în stadiu avansat. „Aplicăm două metode pentru a îndepărta întregul sân în timp ce păstrăm mamelonul, zona care îl înconjoară și pielea”, subliniază prof. Cihan Uras. Operația se poate face folosind fie tehnici convenționale, fie endoscopice. Cea mai recentă realizare în acest domeniu este utilizarea sistemului robotizat Da Vinci pentru mastectomie, care nu implică nicio incizie pe sân. Prof. Uras explică: „Suntem capabili să îndepărtăm întregul țesut mamar dintr-o mică incizie din axilă. Aceasta este urmată de plasarea protezelor prin aceeași incizie de către un chirurg plastic. Ne permite să efectuăm o operație care dă rezultate cosmetice mult mai bune, deoarece nu există incizii pe sân și este ușor posibil să ascundem incizia sub braț”.

Radioterapia, care este utilizată pentru distrugerea celulelor canceroase, s-a schimbat dramatic în ultimii ani, oferind noi tehnici și modalități. Una dintre cele mai noi opțiuni este aplicarea unei doze unice de radioterapie în timpul tratamentului chirurgical al cancerului de sân (IORT), în țesutul tumoral în sine. “Radioterapia standard implică iradierea întregului sân la pacientele supuse unei intervenții chirurgicale de salvare a sânilor, urmată de iradiere cu doze mari pentru 8 sesiuni. Radioterapia intraoperatorie reduce cele 8 sesiuni de aplicare la o singură aplicare în timpul intervenției chirurgicale. Acest lucru permite o aplicare cu o singură doză care se efectuează în timp ce se protejează restul corpului pentru a elimina necesitatea supunerii pacientului la radioterapie cu doze mari de 8 ori”, aflăm de la expertul ACIBADEM. Această metodă este utilizată, de obicei, la pacientele cu vârsta peste 50 de ani, cu tumori având o structură biologică ce nu necesită chimioterapie.

La Institutul de Senologie ACIBADEM, abordarea multidisciplinară este adoptată pentru toți pacienții, cu experți în chirurgie generală, oncologie medicală, oncologie radiațională, chirurgie cosmetică și plastică, radiologie, patologie și genetică, care s-au specializat îndeosebi în tratamentul cancerului de sân. Sub îndrumarea Profesorului Uras, în Institut se desfășoară și studii științifice care să ajute la descoperirea unor noi metode de diagnostic și tratament pentru acest tip de cancer.



Comentariile sunt inchise.

Ultima oră - Apr 25, 2024 11:16 - 0 comentarii

Portofoliul dumneavoastră de investiții poate face față noilor provocări geopolitice?

Mai multe în secţiunea Ultima oră


Auto - Jul 4, 2024 11:12 - 0 comentarii

Surpriză în clasamentul celor mai vândute mașini electrice online în România!

Mai multe în secţiunea Auto


Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii

Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine

Mai multe în secţiunea Social