Economic - Scris de , Tuesday, 27 July 2021 9:16 - 0 comentarii

Analiză Saxo Bank: Este tehnologia de imprimare 3D în sfârșit gata să-și ia avânt?

de Peter Garnry, șeful strategiei pe acțiuni, Saxo Bank

Industria de imprimare 3D, numită și producție aditivă, a existat de la sfârșitul anilor 1980 și a cunoscut numeroase starturi ratate: cel mai cunoscut a fost în 2013, când investitorii și industria credeau că fiecare gospodărie era pe punctul de a deține o imprimantă 3D. Viitorul s-a dovedit foarte diferit și industria a realizat în cele din urmă că viitorul este producția aditivă, creând componente mai bune pentru aplicații industriale. Ultimii ani de standardizare, disponibilitate a materialelor și costuri mai mici au determinat unele firme de cercetare să prezică faptul că industria este la punctul culminant al unui deceniu de creștere rapidă.

Problema constantă pentru tipărirea 3D a fost complexitatea sa, de la proiectarea componentei în software specializat, la costurile ridicate și lipsa standardelor. Imprimarea 3D este încă utilizată, dar a adoptat încet cuvântul producție aditivă, reflectând faptul că viitorul său constă în producție industrială. În ultimii doi ani s-au înregistrat creșteri ale standardizării, costuri mai mici, mai multe materiale disponibile pentru producție, cu progrese deosebite în tipărirea metalelor, determinând unele firme de cercetare să proiecteze o piață de imprimare 3D la… 41 miliarde dolari până în 2026.

Imprimarea 3D este potrivită pentru prototiparea rapidă și mai ieftină a componentelor, dar industria nu este încă pregătită pentru producția la scară largă, dar standardizarea sporită va duce la o reducere accelerată a costurilor și la adoptarea mai rapidă în următorii ani. Drumul spre creștere ar putea fi destul de lung. Graficul de mai jos arată șansa adoptării imprimării 3D în următorii patru ani în producția industrială.

Vedem industria de imprimare 3D ca o opțiune pentru multe companii industriale de a reduce costurile și greutatea componentelor, care la rândul lor măresc eficiența energetică. În această lumină, industria de producție aditivă ar putea face parte din viitoarea strategie de decarbonizare pe care am mai analizat-o în materialele noastre.

Coșul nostru pentru companiile de imprimare 3D este cel mai mic pe care l-am făcut până acum, cu doar 16 companii. Vrem ca toate coșurile noastre să ofere o expunere cât mai adecvată a unei teme, prin urmare acest coș este mult mai restrâns decât ETF-urile disponibile pentru imprimare 3D de pe piață. Așa cum arată tabelul, analiștii sunt, în general, pozitivi în industrie, cu un preț mediu țintă cu 17% peste prețul actual. Coșul a depășit, de asemenea, MSCI World din decembrie 2015, deși, pe măsură ce avem toate coșurile tematice, graficul de performanță pe cinci ani are o anumită tendință de supraviețuire și, prin urmare, ar trebui luat ca un indicator pentru performanțele viitoare. Una dintre cele mai cunoscute companii de tipărire 3D în acest moment este Desktop Metal, care a făcut IPO în mai 2019 și tocmai a început comercializarea, cu venituri preconizate să atingă 103 milioane de dolari în 2021; cu o valoare de piață de 2,8 miliarde dolari, Desktop Metal reflectă apetitul reînnoit pentru risc pentru această industrie.

Riscuri cheie

Industria imprimării 3D a cunoscut o mulțime de suișuri și coborâșuri de la sfârșitul anilor 1980, perioada de publicitate din 2013 păcălind mulți investitori, provocând suspiciuni susținute cu privire la viitorul imprimării 3D. Industria este încă mică și există încă multe obstacole care trebuie depășite înainte ca producția aditivă să poată lua avânt și, astfel, industria ar putea experimenta un alt start fals. Evaluările sunt optimiste și multe dintre companiile din coșul nostru sunt mici; unele nu au aproape niciun venit. Aceasta înseamnă că aceasta este o zonă cu risc foarte ridicat, în ciuda unui viitor potențial promițător. Un alt risc pentru investitori este acela că firmele industriale mari creează capacități interne de producție aditivă din cauza necesității unei integrări profunde în procesele de fabricație existente și că, astfel, companiile din coșul nostru nu vor capta valoarea imprimării 3D.Comentariile sunt inchise.

Travel - Oct 19, 2010 15:50 - 0 comentarii

Low, low, low-cost…

Mai multe în secţiunea Travel


Politic - Nov 21, 2017 11:18 - 0 comentarii

Cele trei opțiuni ale Angelei Merkel

Mai multe în secţiunea Politic


Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii

5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!

Mai multe în secţiunea Timp liber