Economic - Scris de , Monday, 23 August 2021 10:46 - 0 comentarii

Analiză Saxo Bank: mărfurile, afectate de dolar, Coronavirus și îndoielile privind China

de Ole Hansen, șef strategie mărfuri Saxo Bank

Sectorul mărfurilor a suferit pierderi mari săptămâna trecută, iar mărfurile centrate pe China au condus la îndoieli privind creșterea în țara cea mai consumatoare din lume. În plus, și dintr-o perspectivă pe termen scurt, este mai îngrijorătoare răspândirea continuă a variantei Delta de coronavirus care duce la blocări temporare și mobilitate redusă în unele dintre economiile majore ale lumii.

În plus, perspectiva unei reveniri mai devreme decât era de așteptat la un regim de austeritate de către Rezerva Federală SUA a ajutat la o presiune ascendentă asupra dolarului, reducând astfel apetitul pentru risc pe piețe.

În Asia, piețele de capital sud-coreene și chineze sună alarma, KOSPI 200 atingând cele mai scăzute niveluri din ianuarie, în timp ce CSI 300 a scăzut cu 9%. Represiunea tehnologică și schimbarea priorităților din China, inclusiv noua sa lege privind confidențialitatea datelor, provoacă o inversare a fluxurilor de bani la nivel mondial din Asia către alte regiuni, în special SUA, ceea ce ajută la explicarea nivelurilor aproape record, în ciuda „norilor” emergenți pe orizontul economic.

În timp ce argintul s-a luptat din cauza slăbiciunii generale a metalelor industriale, aurul a reușit să se bazeze pe semnalul tehnic puternic din săptămâna precedentă, când o scădere crescută determinată de randament a fost urmată de un salt puternic. Sprijinul relativ pentru aur, în ciuda dolarului mai puternic, a fost determinat de o cerere de refugiu care, în afară de aur, a reușit să mențină randamentele obligațiunilor în scădere, chiar și cu riscul crescut semnalat în minutele de la ultima întâlnire FOMC.

Piața poate concluziona, de asemenea, că există o schimbare legată de virus în sentimentul consumatorilor. Un exemplu în acest sens a fost văzut în Noua Zeelandă săptămâna trecută, unde un focar Covid-19 a dus la restricții noi și la anularea unei creșteri a dobânzii de referință, preconizate de către RBNZ.

Perspectiva pe termen scurt rămâne provocată de riscul randamentelor și de dolarul care crește, ambele înaintea reuniunii băncilor centrale din 27 august de la Jackson Hole, simpozionul anual care în trecut a fost folosit pentru a transmite semnale de schimbare a politicilor sau priorităților către piață. Speculatorii au răspuns la aceste potențiale piedici prin reduceri masive în pozițiile lor nete lungi.

Cuprul a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni, cu pauza sub linia de trend în zona de 4,2 dolari, atrăgând vânzări proaspete din poziții short tactice. S-a tranzacționat sub 4 USD/livră înainte de a gestiona un mic salt înainte de weekend. Metalul împreună cu minereul de fier, cel mai bun produs din China, au fost afectate de slăbiciunea recentă a datelor economice chineze, de răspândirea Covid-19 și de un dolar mai ferm. În timp ce perspectivele tehnice pe termen scurt s-au deteriorat și prețul ar putea scădea până la 3,77 dolari/livră, perspectivele pe termen lung ale cuprului rămân bune.  

Țițeiul Brent a scăzut la capătul inferior al gamei, în intervalul 65 – 75 USD/baril. Vedem un risc redus de scădere sub acest interval. În ceea ce privește așteptările OPEC și prieteniisai, ar putea să intervină și să anunțe măsuri de sprijinire a pieței, eventual amânând creșterile de producție convenite până când apare o imagine mai clară a cererii. Petrolul a fost în defensivă în această lună de când numărul cazurilor Covid-19 din China și SUA a început să crească, înnorând astfel perspectivele cererii în cel mai mare importator și consumator de țiței din lume.

Față de riscurile actuale asupra prețurilor, în afară de îngrijorarea cererii și de nivelul general al adversității riscului care a dus dolarul mai mare, am avut datele săptămânale din EIA care arată că forajele din SUA, ca răspuns la creșterea anterioară a prețurilor, pompează cel mai mult țiței brut din ultimul an.



Comentariile sunt inchise.

Divertisment - Feb 22, 2023 11:08 - 0 comentarii

FilmBox+ lansează „canalele inteligente”!  

Mai multe în secţiunea Divertisment


Auto - Mar 25, 2024 10:24 - 0 comentarii

Taxa europeană, deja în Slovacia

Mai multe în secţiunea Auto


Sport - Oct 21, 2010 8:59 - 0 comentarii

Rezultatele UEFA Champions League

Mai multe în secţiunea Sport