Tehnologie şi ştiinţă - Scris de , Thursday, 21 October 2010 13:14 - 0 comentarii

Twitterul, analist economic!

Twitter poate prezice, cu o probabilitate de 90 la sută şi cu câteva zile în avans, evoluţia Dow Jones, principalul indice al Bursei din New York. Nu e o glumă. Este, potrivit cotidianului francez Le Monde, concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători ai facultăţii de Informatică din cadrul universităţii Indiana-Bloomington.

Cercetătorii americani au analizat peste 9,8 milioane de mesaje postate pe site-ul de micro-blog-uri timp de 10 luni în 2008 de 2,7 milioane de utilizatori şi au măsurat “sentimentul colectiv” al momentului. Pe care l-au comparat cu valorile de închidere ale Bursei din New York şi au descoperit o corelare între valoarea indicelui Dow Jones Industrial Average şi umoarea publică.

În paranteză fie spus, există studii care au stabilit deja existenţa unei legături între fluxurile de pe Twitter şi succesul sau eşecul comercial al unor filme. Revenind la Twitter, cercetătorii au folosit, penntru analiza mesajelor, două unelte de măsurare a opiniei, OpinionFinder şi serviciul Profile of Mood States al Google: primul distinge mesajele pozitive de cele negative, iar al doilea le clasează drept calme, vii, sigure de sine, vitale, amabile sau fericite.

Indicatorul “calm” pare să prezică cu o probabilitate de aproape 90 la sută direcţia pe care o va lua Dow Jones, spre plus sau spre minus, afirmă şeful echipei de cercetători. El a explicat că “sentimentul, starea”, pe care o exprimă milioanele de oameni, zilnic, pe Twitter, fluctuează. Aceste fluctuaţii, cel puţin unul dintre indicatorii urmăriţi de echipă, şi anume calmul, în opoziţie cu nervozitatea, este corelat cu valorile de închidere ale Dow Jones.

Surpinzător, spune cercetătorul, pentru că normal ar fi ca sentimentul să fie o reacţie la evoluţia indicelui: mulţumire când urcă, tristeţe când coboară. Dar nu, spun cercetătorii: sentimentul, starea precedă cu trei-patru zile creşterile sau scăderile de pe Wall Street.



Comentariile sunt inchise.

Politic - Nov 21, 2017 11:18 - 0 comentarii

Cele trei opțiuni ale Angelei Merkel

Mai multe în secţiunea Politic


Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii

Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor

Mai multe în secţiunea Internaţional


Sport - Oct 21, 2010 8:59 - 0 comentarii

Rezultatele UEFA Champions League

Mai multe în secţiunea Sport