Economic - Scris de , Thursday, 31 May 2018 10:54 - 0 comentarii

Situația din Spania: o durere în plus pe capul euro #SaxoStrats

de John J. Hardy / Head of FX Strategy / Saxo Bank

Situația din Italia rămâne tensionată după ce președintele Mattarella l-a desemnat pe Carlo Cottarelli (fost director FMI) drept prim ministru, intensificând “furia populistă”. Cele mai recente sondaje arată că alegerile ar favoriza cele două partide populiste, mizând pe “un dispreț popular” față de politicile fiscale direct legate de moneda și piața unice. Elita UE are o sarcină dificilă: să convingă poporul italian care este cea mai bună opțiune până în septembrie, când vor avea loc alegeri.

Ca și cum situația din Italia nu ar fi fost suficientă pentru Europa, se pregătește o criză în Spania: primul ministru Mariano Rajoy va fi supus unui vot de încredere, vinerea aceasta. Partidul său Popular se confruntă cu un scandal de răsunet, în urma căruia unii membri au și fost condamnați. Situația nu e similară întru totul Italiei – în Spania, “beneficiarul” crizei este un partid semi-naționalist liberal, Ciudadanos, fără opinii eurosceptice. Totuși, situația din Spania nu ajută deloc Europa și euro.

Mai mult, UE a început să schimbe prioritatea acordării de fonduri de la periferia Europei Centrale și de Est, către periferia sudică a continentului. Chiar ieri, într-un editorial, cei de la Financial Times scriau că Grecia va beneficia de o creștere de 8% a finanțării (8% e și maximum de creștere – n.r.), iar Spania, Portugalia și Italia vor beneficia și ele de creșteri semnificative, în vreme ce Ungaria, Cehia, Estonia și Lituania vor vedea o reducere de 24% – de asemenea maximă – a alocării de fonduri pe 2018. Monedele din această parte a continentului au fost supuse unor presiuni considerabile din cauza grijilor existențiale recente privind viitorul instituțional al Europei unite, în pofida unui euro destul de slab.

Apoi, ca totul să fie “perfect”, situația din Turcia reprezintă un risc financiar pentru băncile din UE, care au expuneri semnificative pe credite în băncile turcești. Decizia Băncii Centrale a Turciei de a simplica sistemul complex de dobânzi luată săptămâna aceasta a consolidat lira turcească, dar să nu uităm că toată lumea se așteaptă ca puterile lui Erdogan să crească și mai mult după alegerile din 24 iunie.Comentariile sunt inchise.

Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii

Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor

Mai multe în secţiunea Internaţional


Politic - Nov 21, 2017 11:18 - 0 comentarii

Cele trei opțiuni ale Angelei Merkel

Mai multe în secţiunea Politic


Auto - Jul 4, 2024 11:12 - 0 comentarii

Surpriză în clasamentul celor mai vândute mașini electrice online în România!

Mai multe în secţiunea Auto