Economic - Scris de , Thursday, 29 July 2021 9:25 - 0 comentarii

Viziune și realități în logistică și transporturi

La prima vedere, ar părea că industria transporturilor și logisticii nu a fost supusă unor schimbări atât de dinamice precum alte sectoare mai avansate. Cei mai mulți dintre noi conduc autoturisme cu motor cu combustie, zboară cu avioane vechi de zeci de ani, iar căile ferate nu îndeplinesc cerințele secolului al XXI-lea. Să nu mai vorbim despre calitatea și amploarea redusă a infrastructurii de autostrăzi.

Este însă situația generală atât de gravă? Cu siguranță nu. A început să se schimbe și ceea ce s-a întâmplat în afară de ceea ce vedem poate deveni în curând o realitate cotidiană. Schimbările au fost determinate de companii vizionare și inovatoare, precum și de guvernele care gândesc progresiv în unele țări dezvoltate.

Călătoria către 4.0

Nu întâmplător vorbim nu numai despre a patra revoluție industrială, adică despre conceptul Industrie 4.0, ci și despre Transport 4.0 și Logistică 4.0. De exemplu, am văzut adoptarea tot mai largă a automatizării în depozitare și, în multe cazuri, roboții aduc eficiență. Platformele software avansate ajută la optimizarea rutelor și a încărcăturii în transportul de mărfuri, folosind adesea inteligența artificială.

Unul dintre obiective este de a reduce kilometrajul camionului și de a ne asigura că nu transportă „aer” în zona de marfă. Transportul rutier și feroviar utilizează camere, senzori și alte dispozitive pentru a monitoriza și urmări un lot de la expedierea de la centrul de distribuție până la livrarea către client, indiferent dacă este o persoană sau o afacere. Acești senzori contribuie la asigurarea unei manipulări adecvate, la menținerea unui lanț controlat de temperatură, la prevenirea impactului mecanic sau a deteriorării cauzate de umiditatea excesivă.

Startul vehiculelor autonome?

Autovehiculele sau vehiculele autonome au fost un subiect fierbinte în ultima vreme atât în ​​dezbaterea publică, cât și în mass-media. Vom fi… „conduși” de mașini și autobuze fără șofer? Este posibil sau chiar probabil, deși rămân multe probleme și provocări de rezolvat – nu atât legate de tehnologie (tehnologiile necesare există deja), cât și juridice și etice. Acestea includ, de exemplu, răspunderea în caz de accident. Vehiculele noi fabricate de producătorii auto de top sunt deja echipate cu anumite tehnologii autonome care ajută șoferul, facilitând conducerea și îmbunătățind siguranța rutieră.

Una dintre viziunile inspiraționale pentru transportul rutier de mărfuri este așa-numita „plutonare”. Convoaiele de camioane cuplate digital (posibil electrice) pot da întregii industrii logistice un impuls major. Și aceasta nu este o viziune pentru un viitor îndepărtat – unele companii germane au testat deja cu succes plutonul pe autostrăzile din țara lor. „Viitorul mobilității este automatizat și conectat. Același lucru este valabil și pentru logistică. De aceea susținem pe deplin adoptarea tehnologiilor, cum ar fi plutonul, în operațiunile de zi cu zi. Vrem să facem procesele mai sigure, mai eficiente și mai ecologice”, spune Andreas Scheuer, ministrul german al transporturilor și infrastructurii digitale.

Concentrați-vă pe idei inovatoare

Atât furnizorii, cât și utilizatorii de servicii de transport și logistică ar trebui să fie deschiși la schimbări privind tehnologia, procesele și forța de muncă umană. Nu toată lumea trebuie să fie un vizionar de tip Elon Musk, dar o anumită deschidere și un efort de inovare sunt realizabile și vor aduce beneficii. Ținerea pasului cu ultimele evoluții în domeniul logisticii nu mai reprezintă un avantaj competitiv major, ci un lucru obligatoriu.

Autor: Marc Trollet, Managing Director BU Telematics, Eurowag

Despre EUROWAG

Cu o istorie de 25 de ani de inovație, EUROWAG este furnizorul de soluții integrate de mobilitate cu dezvoltarea cea mai rapidă din Europa. Obiectivul EUROWAG este de a simplifica viața operatorilor de transport rutier comercial și de a le oferi soluții accesibile pentru nevoile lor de afaceri. Indiferent dacă este vorba de carburant, plăți de taxe, rambursarea impozitelor, gestionarea flotei, servicii financiare sau sfaturi simple – suntem aici pentru a ajuta clienții noștri să deplaseze cu succes 350.000 de vehicule în Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Pentru mai multe informații, vizitați: www.eurowag.com.



Comentariile sunt inchise.

Tehnologie şi ştiinţă - May 31, 2022 10:56 - 0 comentarii

Vânzătorii de mașini second hand promit frecvent echipamente și dotări pe care mașinile nu le au. Iată cele mai întâlnite exemple

Mai multe în secţiunea Tehnologie şi ştiinţă


Divertisment - Feb 22, 2023 11:08 - 0 comentarii

FilmBox+ lansează „canalele inteligente”!  

Mai multe în secţiunea Divertisment


Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii

Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine

Mai multe în secţiunea Social