Economic - Scris de , Wednesday, 13 December 2017 12:55 - 0 comentarii

2018 va fi anul „revoluției feminine” în fintech

E momentul lor – femeile sparg plafonul de sticlă, e de părere Steen Jakobsen, economist șef al Saxo Bank, în recent lansatul raport „Predicții Scandaloase Saxo Bank” pe 2018.

 Femeile sunt de multă vreme sub-reprezentate pe coridoarele puterii, însă acest lucru se va schimba și se va schimba rapid în 2018, pe măsură ce tot mai multe femei preiau conducerea celor mai mari companii din lume. Revoluția va porni nu dintr-o dorință de a îndrepta o greșeală istorică, ci, mai degrabă, dintr-o obligație economică de necontestat.

În 2018, tendința către creșterea reprezentării feminine la nivel de consiliu de administrație devine super-exponențială, de două ori mai multe femei ajungând la nivel de CEO în cadrul unor companii din topul Fortune 500. În ultima generație, femeile au început să atingă niveluri mai înalte ale educației decât bărbații, în universitățile din SUA existând în prezent cu 50% mai multe absolvente decât absolvenți la nivel de licență. De asemenea, femeile reprezintă aproape jumătate din absolvenții școlilor de afaceri.

În plus, în țările dezvoltate femeile votează cu 7-10% mai mult decât bărbații, asta însemnând că sunt deja factorul de decizie în sondaje. Și totuși, în 2017, doar 6,4% dintre persoanele care dețin funcția de CEO din lista Fortune 500 sunt femei – deși în medie câștigă mai mult decât omologii lor bărbați. Asta probabil pentru că sunt mai bune!

The Power of Parity („Puterea parității”), un raport din 2015 al McKinsey & Company, a concluzionat că cele mai bune practici cu privire la egalitatea de gen ar adăuga încă 12 trilioane $, sau 10%, la PIB-ul global până în 2025. Și dacă am avea egalitate cu adevărat, s-ar ajunge la un câștig total economic excepțional de 28 trilioane $, sau aproape PIB-ul pe un an al SUA și China adunate.

Schimbarea se apropie – nu doar pentru că este „corect”, ci din motivul practic că femeile care-și împlinesc potențialul dorit este ultimul mod în care se mai poate crește cota fără a crește populația în economiile noastre dezvoltate cu productivitate scăzută și îmbătrânite.

Poate că factorul declanșator al tuturor acestor lucruri a fost redescoperirea, în 2017, a hărțuirii brutale cu care femeile se confruntă în fiecare zi atunci când la conducere se află un mascul alfa de doi bani. În 2018, vechile cluburi șovine de băieți sunt cutremurate la temelie de acționari și de epurări înțelepte auto-reflexive, iar o femeie ocupă funcția de conducere în peste 60 de companii din Fortune 500 până la finalul anului.

Femeile vor redefini status quo-ul în fintech, spune Jennifer Hansen, Director Strategie și Execuție Vânzări Globale, Saxo Bank Group

Adoptarea tehnologiei în serviciile financiare reinventează sectorul și, cu alte cuvinte, perturbă  status quo-ul. Din nefericire, această perturbare pozitivă nu se simte în cazul diversității de gen în serviciile financiare și tehnologie. Pentru ca aceste două sectoare să-și atingă potențialul maxim, acest aspect trebuie rezolvat.

Dacă întrebați pe oricine care sunt industriile care se confruntă cu un evident dezechilibru de gen, majoritatea oamenilor vor răspunde tehnologia și finanțele. În prezent, femeile sunt foarte sub-reprezentate și trebuie să facem ceva pentru a schimba acest lucru. Din perspectiva mea, educația e un mod de a depăși această situație. Am lucrat pe Wall Street într-o vreme în care femeile începeau să intre în finanțe și ne aflăm acum într-o etapă similară în cazul industriei tehnologice.

Cea mai bună abordare este ca, în școli și universități, fetele și femeile tinere să fie încurajate și inspirate să privească tehnologia ca fiind o carieră interesantă și care poate aduce satisfacții. Pe scurt, va fi nevoie de un efort dedicat pentru a atrage mai multe femei în sectorul tehnologic. Când eram la universitate, exista aceeași sub-reprezentare a femeilor în contabilitate și științe – acest aspect a fost remediat într-o oarecare măsură și acum avem o mai bună reprezentare în aceste sectoare. Sper că acest lucru se va întâmpla și în cazul tehnologiei, însă schimbarea trebuie să aibă loc într-un ritm mai alert.

Femeile au în continuare un rol crucial nu doar în afaceri, ci și în guvernare. Având în vedere că din ce în ce mai multe femei aleg să-și croiască propriul drum ca factori de decizie în sectorul industrial, ca lideri de business, antreprenori și investitori, prevăd că numărul femeilor care lucrează în fintech va crește și el. Este, cu adevărat, momentul ca femeile să-și lase amprenta într-o industrie dominată, în mod tradițional, de bărbați.

Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să se întâmple, femeile nu trebuie să se ferească de o carieră tehnică. Mulți dintre semenii mei au fost încurajați să devină analiști tehnici sau manageri de portofoliu, așa că au fost nevoiți să înțeleagă latura tehnică a lucrurilor, iar în prezent mulți conduc firme de management al activelor. Înțelegerea complexităților tehnice de bază are loc cel mai bine la începutul carierei, pentru că apoi vei avea o bază tehnică  ce te va ajuta să creezi un viitor potențial de lider. Baza tehnică pe care o ai va rămâne cu tine și va fi valabilă pe parcursul întregii cariere.

Același lucru e și pentru tehnologie – dacă vrei să fii unul dintre viitorii lideri din industria de tehnologie, va fi necesar să ai o înțelegere profundă a livrabilelor de bază din firmele tech, de la programare la strategie tech la API-uri deschise. Adoptă partea tehnică a tehnologiei, iar asta te va ajuta să fii un lider mai bun pe termen lung.

Fintech este văzut de mulți ca o practică bancară „egalizatoare”, cu alte cuvinte, oferă acces la serviciile financiare celor care nu-l dețin. În același mod, fintech are potențialul de a „egaliza” reprezentarea de gen în sectoarele finanțelor și tehnologiei. Această nouă cultură va duce, sperăm, la echipe și consilii mai diverse care, cred eu, vor avea un impact pozitiv financiar și de dezvoltare în ambele sectoare.Comentariile sunt inchise.

Economic - Apr 4, 2024 11:28 - 0 comentarii

Perspectiva Saxo pentru T2 „2024: Anul irosit”

Mai multe în secţiunea Economic


Tehnologie şi ştiinţă - May 31, 2022 10:56 - 0 comentarii

Vânzătorii de mașini second hand promit frecvent echipamente și dotări pe care mașinile nu le au. Iată cele mai întâlnite exemple

Mai multe în secţiunea Tehnologie şi ştiinţă


Ultima oră - Apr 25, 2024 11:16 - 0 comentarii

Portofoliul dumneavoastră de investiții poate face față noilor provocări geopolitice?

Mai multe în secţiunea Ultima oră