Economic - Scris de , Monday, 26 November 2018 12:58 - 0 comentarii

Analiză mărfuri: Numărătoarea inversă până la confruntarea ‘G2’

de Ole Hansen, director strategie mărfuri, Saxo Bank

A fost o săptămână mai scurtă datorită vacanței de Ziua Recunoștinței din SUA și s-a dovedit a fi o nouă perioadă foarte dificilă pentru mărfuri. Scăderea continuă în cazul țițeiului și al produselor, cât și în agricultură, a supra-compensat mica redresare a cererii pentru metale prețioase. Aceste evoluții au determinat ca indicele Bloomberg Commodity să ajungă spre cea mai mare pierdere săptămânală a sa din ultimele 5 luni și la cea mai slabă închidere din ultimele 15 luni.

Piețele globale se îngrijorează în continuare cu privire la nesiguranța legată de războiul comercial SUA-China și de impactul acestuia asupra creșterii și cererii globale alături de o schimbare dramatică a perspectivei pe termen scurt pentru țiței.

Săptămâna aceasta începe numărătoarea inversă până la confruntarea dintre președintele Trump și liderul chinez Xi Jinping, aceștia întâlnindu-se la summit-ul Grupului celor 20 în Argentina, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie. Nesiguranța declanșată de un război comercial ce se intensifică între cele mai mari economii ale lumii se simte deja prin scăderea burselor globale și, mai recent, a apărut speculația cu privire la Rezerva Federală care ar putea încetini ritmul creșterilor dobânzii în 2019.

Ambele evoluții au ajutat la susținerea aurului ce rămâne limitat la un interval, rezultatul G20 dând, cel mai probabil, tonul perioadei de tranzacționare liniștite din decembrie înainte de Crăciun și Anul Nou.

A pierde bani sau a fi influențat de Trump, aceasta e alegerea dură cu care se va confrunta Opec la întâlnirea de la Viena de pe 6 decembrie. Nu uitați că aceasta este o întâlnire care, acum câteva luni, părea a fi o sărbătorire reciprocă a eforturilor cartelului și ale partenerilor săi de a împinge prețurile țițeiului la un nivel acceptabil.

În schimb, combinația dintre creșterea producției de către cei mai mari trei producători din lume, îngrijorările legate de creșterea cererii în 2019 și, nu în ultimul rând, impactul mai mic decât se preconizase asupra exporturilor Iranului au întors piața cu susul în jos. Șapte săptămâni consecutive de vânzare au dus la colapsul țițeiului WTI de la un maxim pe patru ani și la returnarea a jumătate din câștigurile obținute înainte de a ajunge la 26$/baril în urmă cu 34 de luni.

 

Actuala disonanță dintre rezerva în creștere și cererea sezonieră scăzută a fost subliniată și mai mult în această săptămână când Arabia Saudită a declarat că a crescut producția la niveluri record cu un excedent de 10,7 milioane de barili/zi. Aceasta, alături de producția record de țiței din Rusia și SUA, o nouă creștere săptămânală a rezervelor de țiței din SUA și presiunea continuă aplicată de președintele Trump asupra Opec pentru menținerea producției, au dus la o și mai mare scădere.

Pe măsură ce prețul se prăbușește în continuare, vor crește așteptările pentru o reducere substanțială a producției din partea Opec și a celorlalți. Rapoartele menționează deja o reducere în regiune de 1,5 milioane b/z. În plus, creșterea preconizată a cererii globale de rafinărie în săptămânile ce urmează de o magnitudine similară sau chiar mai mare ar trebui să ajute la crearea, în cele din urmă, a unui prag sub nivelul pieței.

Înainte de a ajunge acolo, piața va rămâne expusă la vânzarea din partea băncilor care-și protejează fondurile de acoperire de producător. Bloomberg raportează că prima pe care traderii de options o plătesc pentru aceleași opțiuni put delta față de opțiuni call cu o durată de 12 luni a ajuns la cel mai înalt nivel de la crahul din 2014. În plus față de asta, vânzătorii de poziții scurte tehnice au fost încurajați de impulsul negativ și de poziția slabă a Arabiei Saudite față de Trump în urma uciderii lui Jamal Khashoggi.

Deși întâlnirea G2 dintre China și SUA din Argentina, în weekend-ul care vine, va atrage cea mai mare parte a atenției, apare acum un interes tot mai mare pentru o posibilă întâlnire G3 între cei mai mari trei producători din lume reprezentați de Trump, președintele rus Vladimir Putin și prințul moștenitor Mohammed bin Salman.

Dansul victoriei de pe Twitter al președintelui Trump de săptămâna trecută, în care s-a felicitat pe sine și pe Arabia Saudită pentru reducerea impozitelor globale asupra consumatorilor, a intensificat, probabil, disconfortul care deja se simte la Riad. Arabia Saudită a petrecut ultimele câteva luni crescând producția pentru a împiedica apariția unui vârf în momentul în care sancțiunile SUA împotriva Iranului au intrat în vigoare la începutul lunii noiembrie. Faptul că administrația Trump a ales să ofere scutiri pentru opt țări, printre care doi dintre cei mai mari cumpărători din lume, China și India, a tras preșul de sub picioarele pieței.

Într-o notă pozitivă, colapsul ar trebui să reducă riscul pentru cererea de petrol al pieței emergente în 2019. Într-o țară precum India, care nu-și permite creșterea de aproape 70% de la an la an observată chiar acum câteva săptămâni, schimbarea a scăzut aproape de zero pe măsură ce prețurile în scădere ale petrolului au ajutat rupia să se redreseze după minimul record față de dolar.

În timp ce alte piețe suferă pierderi în continuare, aurul a rămas relativ calm în ciuda obstacolelor impuse de creșterea continuă a dolarului. Ne menținem o perspectivă pozitivă pentru aur cu convingerea că o creștere a dobânzii în decembrie de către Fed va fi urmată doar de încă una în 2019 înainte de o pauză. Această evoluție ar trebui să ducă la tranzacționarea în scădere a dolarului în 2019, spre ușurarea economiilor piețelor emergente care au întâmpinat probleme de pe urma dolarului în creștere, a datoriei în creștere, a costurilor de finanțare mai mari și, până de curând, a prețurilor în creștere ale petrolului.

Întâlnirea G20 sau, mai important, întâlnirea G2 dintre Trump și Xi va da, cel mai probabil, tonul pentru restul anului. O discontinuitate și, în consecință, o intensificare ar putea duce la scăderea yuanului chinez sub șapte față de dolar. O asemenea mișcare ar scădea inițial aurul înainte ca o ușoară scădere a burselor și randamentele mai mici ale obligațiunilor să sară în ajutor. Deocamdată, aurul rămâne blocat într-un interval între 1,200$/uncie până la 1,240$/uncie, fiind puțin probabil ca fondurile de acoperire deținând poziții short ridicate să se îngrijoreze decât dacă banda superioară a intervalului este depășită.

Argintul a avut de suferit vineri deoarece prețurile în colaps ale petrolului și lichiditatea scăzută datorată absenței multor traderi americani l-au menținut sub o presiune relativă. Ieftinirea de mai multe decenii față de aur va fi redusă odată ce piețele se calmează și traderii încep să caute valoarea relativă.

Între timp, cuprul de calitate superioară s-a tranzacționat lateral din iulie încoace, când războiul comercial l-a împins mult în jos. Considerăm că este un semn de forță faptul că a reușit să se tranzacționeze în limita unui interval în aceste ultime două luni când bursele globale au scăzut din cauza temerilor legate de creștere, războiul comercial s-a intensificat, iar țițeiul a scăzut cu aproape o treime.

Salvarea a venit de la limitarea valorilor fundamentale și perspectiva unei cheltuieli suplimentare pentru infrastructură nu doar în China, ci posibil și în SUA. Între timp, nichelul a alunecat către cel mai scăzut nivel din decembrie anul trecut încoace, pe măsură ce semnele tot mai puternice ale unei piețe excedentare l-au lăsat vulnerabil în fața riscurilor unei cereri în scădere.

A se observa că rapoartele săptămânale Commitments of Traders de la Comisia de Tranzacționare a Contractelor Futures pentru Mărfuri din SUA (US CFTC) au fost amânate până luni datorită vacanței de Ziua Recunoștinței. Următorul articol legat de pozițiile speculatorilor în domeniul mărfurilor va fi publicat marți.



Comentariile sunt inchise.

Divertisment - Feb 22, 2023 11:08 - 0 comentarii

FilmBox+ lansează „canalele inteligente”!  

Mai multe în secţiunea Divertisment


Tehnologie şi ştiinţă - May 31, 2022 10:56 - 0 comentarii

Vânzătorii de mașini second hand promit frecvent echipamente și dotări pe care mașinile nu le au. Iată cele mai întâlnite exemple

Mai multe în secţiunea Tehnologie şi ştiinţă


Ultima oră - Apr 25, 2024 11:16 - 0 comentarii

Portofoliul dumneavoastră de investiții poate face față noilor provocări geopolitice?

Mai multe în secţiunea Ultima oră