Sănătate - Scris de , Friday, 17 June 2022 11:55 - 0 comentarii

Cum a ajuns medicina să opereze cancerul pulmonar printr-o incizie minusculă, fără să mai deschidă cutia toracică

Prof Dr. Semih Halezeroglu – unul dintre cei mai buni specialiști din lume care de 35 de ani tratează cu succes cancerul de plămâni – explică în ce constă cea mai performantă tehnică disponibilă la ora actuală în lume

Chirurgia pulmonară nu necesită întotdeauna incizii lungi, cicatrici mari și dureri postoperatorii intense. Astăzi, tehnicile minim invazive pot oferi aceleași rezultate cu un confort mai bun pentru pacient. Una dintre cele mai recente evoluții în acest domeniu este chirurgia toracică asistată video (VATS) uniportal: o nouă abordare care permite ca și operațiile pulmonare majore să fie efectuate printr-o singură incizie mică. Această metodă necesită o echipă cu experiență și tehnologie medicală avansată. Prin urmare, se efectuează într-un număr limitat de centre medicale din întreaga lume, cu chirurgi special pregătiți.

Prof Dr. Semih Halezeroglu este unul dintre cei mai buni specialiști din lume care tratează cu succes cancerul de plămâni și printre primii la nivel mondial care a utilizat cea mai performantă tehnică în operațiile pentru această maladie. În spitalele ACIBADEM din Istanbul, echipele de medici îndepărtează tumorile pulmonare cu ajutorul toracoscopiei cu incizie unică. Prof. Halezeroğlu, care face chirurgie oncologică de 35 de ani și lucrează la Spitalul Acibadem Maslak din 2009, ne-a oferit informații utile despre cele mai recente metode în chirurgia pulmonară, procedura VATS uniportală, avantajele acesteia și cine este eligibil pentru tratamentul prin tehnici minim invazive.

În trecut, operația de rezecție pulmonară necesita o incizie lungă prin coaste sau pe sân, rezultând șanse mari de complicații și o perioadă lungă de recuperare. În zilele noastre, majoritatea operațiilor pot fi efectuate prin tehnici minim invazive. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu explică diferența: „Intervenția chirurgicală deschisă numită toracotomie necesită o incizie mare prin coaste. VATS standard se efectuează prin trei incizii mai mici. Chirurgia toracică robotizată necesită 4 incizii în piept. Cu VATS uniportal există o singură incizie, iar prin această tăietură se realizează întreaga procedură. La nivel global, ne îndreptăm către această procedură ca fiind una standard.” Profesorul Halezeroğlu adaugă că din cele 258 de operații pe care le-a efectuat cu echipa sa în 2021, 211 – adică 82% – au fost operații VATS uniportale. Este cea mai avansată tehnică folosită astăzi în chirurgia cancerului pulmonar.

VATS este abrevierea pentru Chirurgie Toracică Video-Asistată. În loc să deschidă pieptul, chirurgul toracic face trei incizii mici pentru a introduce o cameră miniaturală și instrumente. Zona chirurgicală este observată pe un ecran. Uniportal VATS înseamnă că intervenția chirurgicală se efectuează printr-o singură incizie. Aceasta este o intervenție chirurgicală minim invazivă, total închisă și este recomandată la nivel global pentru pacienții cu cancer pulmonar. Expertul ACIBADEM arată că prin această metodă se poate face chiar și o intervenție chirurgicală majoră a cancerului pulmonar: „Lobectomia VATS cu o singură incizie pentru cancerul pulmonar, de exemplu, necesită o incizie de 3-4 cm. Proeminăm incizia cu o cameră video astfel încât totul să fie vizualizat pe un ecran. Arterele pulmonare nu sunt deschise. Recuperarea lobului, extragerea tumorii si a ganglionilor afectați se realizează prin aceeași deschidere. Aceasta este procedura cel mai puțin invazivă.”

Deoarece acesta este un tip închis de intervenție chirurgicală pulmonară și se efectuează printr-o singură incizie, VATS uniportal provoacă leziuni tisulare minime în comparație cu toracotomia deschisă sau alte tehnici toracoscopice. Prin urmare, aduce beneficii semnificative pacientului în ceea ce privește confortul și calitatea vieții. „Operația este mai scurtă și mai sigură, iar recuperarea este mai rapidă. Pacienții nu trebuie să rămână în secția de terapie intensivă. Rata de supraviețuire la 5 ani este mai mare, iar prețul este mai mic”, afirmă prof. Semih Halezeroğlu. Pe de altă parte, procedura necesită cursuri speciale de învățare și formare pentru chirurgi.

La fel ca orice altă procedură chirurgicală, VATS uniportal nu este pentru toată lumea. Doar chirurgii cu înaltă calificare și experiență pot hotărî dacă un pacient poate fi operat și care tehnică chirurgicală este cea mai potrivită. Pacienții cu cancer pulmonar care sunt interesați de VATS uniportal la ACIBADEM sunt de obicei rugați să furnizeze câteva informații medicale pentru evaluare preliminară, spune prof. Halezeroğlu. „Avem nevoie de o scanare PET sau cel puțin de un CT toracic ca să cunoaștem stadiul bolii. Putem opera doar pacienții din stadiul 1 și stadiul 2. Cazurile din stadiul 3 și 4 ar trebui tratate oncologic, iar dacă există o ameliorare, putem opera”, explică expertul ACIBADEM. Cât despre rolul fumatului în apariția cancerului de plămâni, profesorul Halezeroğlu este categoric: “90 la sută dintre pacienții cu cancer de plămâni fie au fumat, fie fumează în continuare. Doar 10 la sută dintre pacienți nu au consumat tutun niciodată. Însă și dintre aceștia, există o parte care au fost expuși fumului de țigară, adică fumatului pasiv. Orice tip de cancer din organism apare din cauza mutațiilor genetice cauzate de chimicalele ingerate prin hrană, fumat, poluare. Fumatul pe termen lung duce la modificări maligne în corp și prin simplul fapt că zi de zi agresăm plămânii prin același gest mecanic al inhalării fumului nociv. Organizația Mondială a Sănătății recomandă persoanelor fumătoare, cu vârstele între 55 și 74 de ani, care au consumat 25 de pachete de țigări pe an să facă anual un CT cu substanță de contrast”.



Comentariile sunt inchise.

Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii

5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!

Mai multe în secţiunea Timp liber


Politic - Nov 21, 2017 11:18 - 0 comentarii

Cele trei opțiuni ale Angelei Merkel

Mai multe în secţiunea Politic


Divertisment - Feb 22, 2023 11:08 - 0 comentarii

FilmBox+ lansează „canalele inteligente”!  

Mai multe în secţiunea Divertisment